Tot School / Week 8: Easter πŸ‡

We took another break from colors to welcome Easter at the end of week 8. Here are all the activities from this week’s theme: Easter!

Our Books for the Week

The Books we read for this theme included God Gave Us Easter and An Easter Gift for Me.

We also watched a couple of VeggieTales Movies, ‘Twas the Night Before Easter and An Easter Carol and we danced to Pancake Manor’s Bunny Hop YouTube video.

Our Resurrection Garden

I really want to instill the true meaning of Easter in Grace, and while I know she is a little young to understand completely, I think it’s important to start traditions early. One of the ways I plan to teach her about Easter is through a Resurrection garden, and I made one from items found in our yard this year. This garden stayed on our patio table the whole week and Grace would sit on the table and play in the garden by moving rocks and putting them back and feeling the moss and twigs used for the crosses. So while this wasn’t an activity she could make herself (it will be in the future) she was able to still experience the Resurrection garden. The tomb actually stayed open all week until Good Friday, when I closed it (pictured) and then the tomb was open on Easter Sunday.

Resurrection Eggs

Another tradition we started this year was Resurrection eggs. I found some awesome lighted eggs at Walmart that came in a 6 pack, placed them in an egg carton I saved and added different items to each egg that helped to tell the story of Easter. There are many versions of Resurrection eggs out there, you can even purchase ones already made, but through a quick Pinterest search I found a DIY toddler version that simplifies the story for younger kids that had a free cute printable with the corresponding verses. So I had that printed and cut it into strips to place with each egg. I was a little concerned she would try to put some of the small items in each egg in her mouth (the last egg in this version has something sweet in it she can eat) but to my surprise Grace actually opened the eggs, studied what was inside, and placed the items back in the egg. How sweet is that! Grace loved these eggs so much! If they were in eyesight she would have to have them and even started saying “egg”.

Feeding the Easter Bunny

Our next activity was all about the Easter Bunny! I found some Easter grass that actually looks like real grass at our local dollar store and filled a bin. Then I sat her stuffed bunny she received last year for Easter in the bin, and added 3 carrot shaped Easter eggs (also a dollar store find). I also added some dried beans to the carrot eggs for a little extra sensory experience. I then told Grace we were going to feed the bunny, and showed her how to put the carrot up to the bunny’s mouth. She fed the bunny a few times before moving on to feeling the grass and shaking the carrot eggs. Before long most of the grass was on the floor but again the little mess was worth all the sensory fun she had!

Dying Eggs

Our next activity for Easter week was of course dying eggs! While Grace is not quite old enough to do this even with my help, it was one of those past times I just had to do with her. So while the eggs were boiling she played with the color cups and she watched me drop all the eggs in the dye, and while we waited we played outside.

Our Dyed Eggs

Once they were done, she pointed and ooh and awed at them. Saying “egg…egg…egg”, and this mama just happened to have her Resurrection eggs handy so she could get her egg fix ha!

Bunny Tracks and Egg Trail

On Easter Sunday, Grace woke up to an egg trail and bunny tracks (made with a crude stencil and baking soda) that led to her Easter Basket. I almost forgot about the bunny tracks until it was too late which is why the Easter Bunny apparently hopped on one foot LOL! The egg trail was a tradition I started last year, for her first Easter. In each of the eggs there is a piece of paper with an affirmation that we read to her, like “You are loved!” etc. This year she had to stop and pick up each one along the way…too cute!

The Easter Bunny Visited!

I think the Easter Bunny must be sweet on little miss Grace. That’s ok my dear, you are worth it! We hope everyone had a blessed Easter! πŸ‡


If you’d like to see a sample of how I plan out themes for a week check out the Tot School Schedule 🍍 page!

You can also check out a list of this year’s themes on the Tot School Themes β˜‚οΈ page!

EVERYDAY a little Grace 🌷

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s